Tractor rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 wordt het tractorrijbewijs (ook wel trekkerrijbewijs of T-rijbewijs) ingevoerd. Iedereen die met een tractor op de openbare weg rijdt, moet dan een T-rijbewijs hebben. Het T-rijbewijs geldt ook voor bijna alle motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en).

Alle bestuurders van een landbouwtrekker moeten dan dit rijbewijs hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Dit moet onder andere zorgen voor minder verkeersongevallen.
Alle bestuurders van een LBT en MMBS op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en.

Heeft u op 1 juli 2015 rijbewijs B, dan heeft u na de invoering van de nieuwe regels nog 10 jaar de tijd om categorie T op het rijbewijs te laten bijschrijven. Hiervoor hoeft u dan geen examen af te leggen.
Toekomstige houders van een C-rijbewijs mogen ook na 1 juli 2015 een LBT en MMBS besturen. De categorie T wordt automatisch bijgeschreven.

Het T-rijbewijs kan met ingang van 2015 behaald worden vanaf 16 jaar. Het theorie-examen mag vanaf 15,5 jaar worden afgelegd. De geschiktheidseisen voor een T-rijbewijs zijn gelijk aan het B-rijbewijs. Dat betekent dat dezelfde regels gelden voor bijvoorbeeld het rijden onder invloed van alcohol en drugs.

Twee uitzonderingen